Utazó vagyok, nem turista

3 lélegzetelállító látnivaló Jáváról

2018. október 11. | vorosborisz

Címkék: Indonézia

Bali után Jáva szigete Indonézia legturistásabbja, mégpedig okkal. Természeti- és ember alkotta-, történelmi látnivalókban egyaránt bővelkedik, ugyanis az ország legnépesebb szigete, az indonéz nép kulturális olvasztótégelye már évszázadok óta. Majd’ három hónap kelet-indonéziai barangolás után nekem is igen időszerű volt már, hogy az ország leghíresebb attrakcióit is megnézzem magamnak. Kelet-Indonéziában már azt hittem, hogy a gyönyörű helyeket illetően már láttam az ország legjavát, mégis, Jáván háromszor is leesett az állam. Ráadásul ebből kettő olyan látnivalónál történt, amely egyelőre kevésbé ismert a külföldi utazók körében – még a Lonely Planet útikönyvben sincsenek benne! Felkészültél? Íme!

dsc_0741.JPG

Meglepetések Mianmarból

2018. október 6. | vorosborisz

Címkék: Mianmar

     Ahogyan azt már itt is kifejtettem, Mianmartól nem vártam sokat érkezésem előtt: néhány évvel ezelőtti nyitását követően elképesztő módon lerohanták a turisták, és mivel az ország nagy része politikai okokból nem látogatható, az utazható részeken nem számítottam autentikus hangulatra. Elismerem, tévedtem! Alacsony elvárásaim ellenére rengeteg pozitív meglepetést tartogatott az ország. Odáig mennék, hogy kijelentem: most van a legjobb időszak egy mianmari utazáshoz, ugyanis minden adott, hogy olcsón, kényelmesen és tömegek nélkül fedezd fel Mianmart – már amit fel lehet fedezni belőle!

dsc_1098.JPG

A legszebb ismeretlen strandok Baliról

2018. szeptember 22. | vorosborisz

Címkék: Indonézia

     Őszinte leszek, úgyhogy már az elején kimondom: Balira nem a strandok miatt érdemes utazni. A népszerű, turistás partszakaszok kifejezetten rondák, úgyhogy ha nem megfelelő elvárásokkal érkezel az Istenek szigetére, akkor a  megdöbbenésnél csak a csalódottságod lesz nagyobb. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne legalább egy-két gyönyörű partszakasz a szigeten: aki keres, az talál alapon elindultam tehát felfedezni Bali ismeretlen tengerpartjait, és hogy mit találtam, azt az alábbiakban megosztom Veled is!

dsc_0640.JPG

Benyomásaim Kelet-Timorról

2018. szeptember 12. | vorosborisz

Címkék: Délkelet-Ázsia Kelet-Timor Jaco Dili

     A világ egyik legfiatalabb országában, Kelet-Timorban nem hemzsegnek a turisták: a repülőjegy nem olcsó, a szállásárak kifejezetten magasak, az infrastruktúra fejletlen, ráadásul igazán grandiózus látnivalók sincsenek. Az utazás e kicsiny országban már-már frusztrálóan időigényes, mégis, rengeteg dolog van, amiért érdemes lehet Kelet-Timorba utazni!

img_7567.JPG

Citromfű és phó leves: különleges kraftsörök Ázsiából

2018. szeptember 10. | vorosborisz

Címkék: sör Nepál India Vietnám Tajvan Kambodzsa Délkelet-Ázsia Mianmar kraftsör

Tajvan természeti és kulturális attrakcióin túl egyéb meglepetéseket is tartogatott: “elkövettem azt a hibát”, hogy egy forró nyári napon engedtem a csábításnak, és megkóstoltam egy igazán különlegesnek ígérkező barackízű kraftsört. Az íz egyedisége annyira lenyűgözött, hogy nem volt visszaút: belevetettem magam az ázsiai kraftsörök világába és igazán meglepő dolgokat találtam!

dsc_0633.JPG

Utazás a "Gyönyörű Szigetre"

2018. augusztus 14. | vorosborisz

Címkék: Tajvan Lanyu

     „Ilha Formosa”, azaz „Gyönyörű Sziget”. E néven emlegették Tajvant a portugál hajósok, mikor megpillantották ezt a kínai szigetcsoportot; s tökéletesen megértem, hogy miért: a tengerből függőlegesen kiemelkedő hegyvonulatok lenyűgöző látványt nyújtanak. Van egy apró sziget Tajvan déli partjainál, amely még a fősziget szépségén is túltesz – Tajvan ugyanis a közhiedelem ellenére szigetcsoport, nem pedig egyetlen sziget. Az alábbiakban Lanyu (ejtsd: Lánjű) szigetét mutatom be, mely nem csak Tajvan, de eddigi utazásaim egyik legnagyszerűbb meglepetése is egyben!

dsc_0924_1.JPG

5 ok, hogy miért legyen Tajvan nálad is bakancslistás

2018. augusztus 4. | vorosborisz

Címkék: ételek Tajvan Taipei Taroko Lanyu

     Talán viszonylagos ismeretlensége, esetleg a közeli országok hírneve miatt, de sokan „átsiklanak” Tajvan felett utazásuk tervezésekor, ami például Japán közelségének fényében valamilyen szinten azért érthető. Mégis, szeretném kicsit propagálni ezt a politikailag vitatott státuszú szigetcsoportot (Tajvan ugyanis nem egyetlen szigetből áll – bár tény, hogy a legnagyobb sziget sokkal méretesebb, mint bármely másik), ugyanis Tajvan már az első néhány itt eltöltött napomon akkorát „ütött”, hogy arra nem voltam felkészülve.  

dsc_0921.JPG

5 zseniális találmány Japánból

2018. július 27. | vorosborisz

Címkék: ételek Japán

     Japán technológiai fejlettsége messzeföldön híres, némely találmány rendkívül praktikus, némelyik pedig az európai ember számára furcsa és első pillantásra kifejezetten értelmezhetetlen, de egy biztos: Japánban utazva egy sor érdekességgel találkozhatunk! Íme 5 zseniális találmány Japánból, amelyekről úgy vélem, világszerte népszerűek lehetnének! 

dsc_0108.JPG